Sant Jordi es el patró de Catalunya i, per tradició, la diada dels enamorats a terres catalanes.
El costum marca que els homes regalin roses a la seva enamorada i les dones un llibre al seu enamorat, tot i que a la realitat això no ha de perquè ser així.
A mi cap any m’ha faltat la rosa i fins i tot algun llibre, sense que ningú estigui enamorat de mi. En canvi jo seria incapaç de regalar un llibre al meu enamorat... més que res perquè em descobriria.
Conyes a banda, sovint seguim les tradicions sense saber exactament d’on provenen.
El fet de que Sant Jordi sigui el patró de Catalunya, segons el costumari Català d'en Joan Amades, es deu a l’ajut i protecció que va oferir el sant al rei Pere I l’any 1094. Segons diuen, l’esmentat rei va guanyar una batalla contra els sarraïns després d’encomanar-se al sant. Per agrair la gesta, el rei va anomenar-lo patró de la cavalleria i també de la noblesa catalana.
A Catalunya, la festa es va generalitzar a meitat del segle XV i el seu patronatge ja és esmentat oficialment a principis del segle XIX.
Pel que fa al costum de regalar roses, diuen els historiadors que al segle XV es celebrava cada primavera a la Ciutat Comtal una fira floral anomenada “Fira dels enamorats”. Coincidint amb la fira, i arrel de la llegenda del sant, s’obsequiava amb una rosa a totes les dones que el dia de Sant Jordi acudien a la missa de la capella del Palau de la Generalitat on es venera el sant.
En quant als llibres, la festa del Dia del Llibre té el seu origen a Catalunya.
Va començar a celebrar-se el 7 d'octubre del 1926 en commemoració del naixement de Miguel de Cervantes, a instàncies de l'escriptor i editor valencià fincat a Barcelona, Vicent Clavel Andrés, que ho va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona.
El 6 de febrer d'aquell any, el govern espanyol presidit per Miguel Primo de Rivera ho acceptava i el rei Alfons XIII firmava el Real Decreto que instituïa la "Fiesta del Libro Español".
L'any 1930 es va traslladar la data al 23 d'abril, dia de la mort de Cervantes al 1616.
La festivitat es va anar universalitzant, i es va instaurar als països de llengua castellana i portuguesa a l’any 1964.
Finalment, a l’any 1995, la UNESCO, instituí el 23 d'abril com el Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor.
Cal recordar que el dia 23 d’abril del 1616, va morir també William Shakespeare, tot i que el seu país es regia pel calendari Julià (calendari usat abans que el Gregorià, que es el que s’utilitza a l’actualitat), per això la data de la seva mort es pot trobar com a 3 de maig de 1616.
Aquell mateix 23 d’abril de 1616 moria a Córdoba (Espanya) l’escriptor i historiador peruà Inca Garcilaso de la Vega (no confondre amb Garcilaso de la Vega, poeta español del Siglo de Oro, que aquest és un altre).
Com a curiositat, recordar també que en data 23 d’abril del 1981 va morir l’escriptor català Josep Pla i Casadevall.
Malgrat la importància de la celebració, Sant Jordi es dia feiner a la majoria de poblacions catalanes, però tot i així, els carrers i places de Catalunya s’omplen de parades de roses i llibres que donen un caire alegre i festiu a la diada.
Feliç Sant Jordi a tothom, i MOLTES FELICITATS a tots els enamorats i a tots els Jordis i Jorges... que no sou pocs!.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada